02 Σεπτεμβρίου 2020
Και χρησιμοποιώ τη λέξη κατεργάρης γιατί συνήθως τέτοια εποχή αποτιμούμε τις «καταχρήσεις» του καλοκαιριού, το κατά πόσο «ξεφύγαμε» και προβληματιζόμαστε για το τι γιατρούς πρέπει να επισκεφτούμε και τι εξετάσεις θα ήταν σοφό να κάνουμε.
Και ενώ τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά, όλοι έχουμε εφεύρει μια ή και περισσότερες δικαιολογίες για να αποφύγουμε την παραπάνω διαδικασία και δη τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνουμε έτσι κ αλλιώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι δεν είναι;
Ας πιάσουμε λοιπόν τις πιο κοινές δικαιολογίες και ας τις εξετάσουμε μία-μία.
Η ανισορροπία βιταμινών και μετάλλων στον ανθρώπινο οργανισμό, ενδέχεται να μη δώσει άμεσα συμπτώματα. Σκοπός των προληπτικών εξετάσεων είναι να προλάβουν την εμφάνιση συμπτωμάτων και ενδεχόμενης νόσου.
Τα συμπτώματα κούρασης μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες προέλευσης. Μπορεί να οφείλονται στους έντονους ρυθμούς καθημερινότητας, στο στρες, στην έλλειψη ύπνου. Μπορεί όμως να οφείλονται σε ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, στις διαταραχές του σιδήρου, στην έλλειψη βιταμίνης D και σε πολλούς ακόμα δείκτες.
Το ότι σε παλιότερες εξετάσεις είχε σημειωθεί μία έλλειψη, δεν είναι απαραίτητο ότι αυτή η έλλειψη συνεχίζει να υπάρχει, ειδικά αν έχουμε ισορροπήσει τη διατροφή μας και παίρνουμε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν έχει υπάρξει βελτίωση και αν πλέον οι καινούριες τιμές κυμαίνονται στα φυσιολογικά όρια, χρειάζεται να επαναλάβουμε τις εξετάσεις μας, ώστε να αποφύγουμε υπερδοσολογίες σε κάτι που ο οργανισμός μας δε χρειάζεται πια.
Η αγαπημένη μου ατάκα. Κυρίως γιατί συνήθως, ο επόμενος μήνας δεν έρχεται ποτέ!
Σύμφωνοι, μετά από ένα διάστημα διακοπών που δεν έχουμε τους κανονικούς μας ρυθμούς και το σύνηθες πρόγραμμα της διατροφής μας, τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά! Όπως επίσης και όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας σε σκληρή δίαιτα- αποτοξίνωση, γιατί πρέπει να κάνουμε εξετάσεις, τα αποτελέσματα πάλι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα! Χρειάζεται να πάρουμε το χρόνο μας ώστε να επιστρέψουμε στις «κανονικές» μας συνθήκες, χωρίς όμως να χρησιμοποιούμε την παραπάνω σκέψη σαν δικαιολογία που θα μας κάνει συνεχώς να αναβάλουμε την επίσκεψη στον γιατρό!
Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως μπορούμε να σκαρφιστούμε εκατοντάδες δικαιολογίες για να αποφύγουμε κάτι με το οποίο δε νιώθουμε άνετα. Χρειάζεται όμως να τις αποδομήσουμε.
Και αυτό γιατί;
Γιατί το σώμα μας έχει την τάση να είναι υγιές. Άρα είναι κάτι που από μόνο του προσπαθεί να πετύχει! Κανένας οργανισμός δεν επιθυμεί να έχει υψηλή χοληστερίνη, υψηλό σάκχαρο ή χαμηλή βιταμίνη D. Παρόλα αυτά συμβαίνει!
Και αυτό γιατί:
1. Ο οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να διορθώσει τις βλάβες που του προκαλούμε μιας και προκύπτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ αυτήν που μπορεί να επουλώσει
2. Το σώμα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία -θρεπτικά συστατικά- που χρειάζεται για την επούλωση
3. Αδυνατούμε ή αρνούμαστε να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας με αποτέλεσμα να τα σωματοποιούμε
Είναι λοιπόν στο χέρι μας να επηρεάσουμε και τους 3 παραπάνω παράγοντες και να επαναφέρουμε την ισορροπία που και το ίδιο το σώμα μας επιθυμεί! Αρκεί να το γνωρίζουμε!
Ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που χρειαζόμαστε γερό ανοσοποιητικό και δυνατό οργανισμό το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας προτού ξεκινήσουμε να παίρνουμε βιταμίνες «για να τονωθούμε», είναι να κάνουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να δούμε σε τι επίπεδα βρισκόμαστε!
Και αν δυσκολεύεστε να βρείτε την κατάλληλη ή το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής που να καλύπτουν τις ανάγκες, την καθημερινότητα και το ιστορικό σας, επικοινωνήστε μαζί μας!
Κλείστε ένα ραντεβού για προσαρμοσμένα προγράμματα διατροφής και εξατομικευμένη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής με βάση τις βιολογικές και καθημερινές σας ανάγκες ή ένα 30′ δωρεάν ραντεβού γνωριμίας NLP για να μάθετε πως να διαχειρίζεστε καταστάσεις που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας!
Κατερίνα Πρωτογεράκη
Χημικός Msc | NLP Wellbeing Coach
Φαρμακευτική & Βιολογική Χημεία Msc
Επιχειρηματικότητα στη Bιοτεχνολογία Msc
Micro expressions & Body language Practitioner