/ Υλικα

  • 600γρ. σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 150γρ. ανθότυρο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το φύλλο:

  • 150γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150γρ αλέυρι ολικής άλεσης
  • 120 ml νερό
  • 3 κ.σ γιαούρτι
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ αλάτι
  • 1 κ.σ ξίδι λευκό

 

Χωριάτικη σπανακόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης και ανθότυρο

Τοποθετήστε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώστε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. (Αν κολλάει στα χέρια σας τότε προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι).Τυλιξτε με μεμβρανη το ζυμάρι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε ψιλοκομμένο το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και το μεταφέρετε στο μπολ που θα φτιάξετε τη γέμιση.

Τοποθετήστε μια κατσαρόλα στην εστία και ρίξτε μέσα το σπανάκι καλά πλυμένο και στραγγισμένο, σκεπάστε με το καπάκι και σε χαμηλή φωτιά μαγειρέψτε το μέχρι να χάσει τον όγκο του. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα τρυπητό, πατήστε το με μια κουτάλα για να φύγουν τα υγρά του και βάλτε το στο μπολ με το κρεμμύδι.

Στη συνέχεια προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και το ανθότυρο τριμμένο με τα χέρια σας και ανακατέψτε απαλά με ένα πιρούνι.Αφήστε την γέμιση να κρυώσει.

Βγάλτε το ζυμάρι από το ψυγείο και κόψτε το σε δυο ίσα μέρη. Ανοίξτε με τον πλάστη δίνοντας  στρογγυλό σχήμα στα δυο φύλλα.

Λαδώστε ένα στρογγυλό  τον φούρνο και τοποθετήστε επάνω το πρώτο φύλλο. Αδειάστε μέσα την γέμιση και σκεπάστε με το επόμενο φύλλο.Κόψτε τις άκρες τόσο ώστε να περισσεύουν λίγο από το ταψί και τυλίξτε τις μεταξύ τους.

Λαδώστε την πίτα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους  170 ο C βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.