09 Φεβρουαρίου 2016
Στις 29 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 3η Expotrof, μια έκθεση που φιλοξενεί παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Φέτος είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και τις τέσσερίς ημέρες της έκθεσης. Να γνωρίσω προϊόντα ελλήνων μικροπαραγωγών, ανθρώπους που με πολύ μεράκι και κόπο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε καταφέρνουν να παράξουν εξαιρετικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, πολύ ανώτερης ποιότητας απ’ τα εισαγόμενα και εγχώρια βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα προϊόντα που με εντυπωσίασαν για τη συσκευασία, την καινοτομία αλλα κυρίως για την ποιότητα τους.
Χρυσόμελο – καινοτόμα προϊόντα με βάση το μέλι
Πέρα από τις πιο κλασσικές γεύσεις (θυμαρίσιο, πεύκου, βελανιδιάς κ.α) το Χρυσόμελο με κέρδισε με τις δύο ‘’Χρυσόμελο Gourmet’’ προτάσεις του.Το θυμαρίσιο μέλι με μύρτιλο και το μέλι ανθέων με αμύγδαλο. Δύο εξαιρετικά προϊόντα που μπορεί κανείς να προσθέσει στο γιαούρτι ή σε pancakes και να δώσει αυτό το κάτι διαφορετικό στη γεύση που όλοι ψάχνουμε. Βρήκαμε τα προϊόντα από το Χρυσόμελο στα ράφια της ΝΟΜΗΣ. Η ΝΟΜΗ είναι μια ιστοσελίδα, που μετράει μόλις 4 μήνες ζωής. Στόχος της είναι η συλλογή και προβολή ελληνικών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς. Η ΝΟΜΗ για πρώτη φορά μετέφερε τα προϊόντα των παραγωγών της από την οθόνη στα ράφια της Εxpotrof όπου έκλεψε τις εντυπώσεις τόσο με τα προϊόντα που φιλοξενεί όσο και με την ιδέα και τη φιλοσοφία της.
Δείτε τα προϊόντα απ’ το Χρυσόμελο:
http://nomeefoods.gr/producer/chrisomelo/
Ascada farm – To βιολογικό σύκο από την Κύμη
Βραβευμένη με το διεθνές βραβείο Taste 2015 για τα ξηρά σύκα Κύμης και το Chutney σύκου η Ascada farm σε κερδίζει πριν δοκιμάσεις τα προϊόντα της. Σε κερδίζει γιατί σε κερδίζουν πρώτα οι άνθρωποι με το χαμόγελο και την ευγένεια τους. Για εμένα που το σύκο δεν ήταν και το καλύτερο μου αλλά μ’ αρέσει να γνωρίζω και να δοκιμάζω νέες γεύσεις τα προϊόντα της ascada farm με εντυπωσίασαν. Γνώρισα τις μπάρες σύκου χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών, επιλογή που θα αποτελέσει άλλο ένα όπλο στο συρτάρι του διαιτολόγου!!! Και το chutney σύκου που θα συνοδεύει από εδώ και πέρα το πιάτο με τα κριτσίνια και το τυρί. Βρήκαμε τα προϊόντα της Ascada farm στο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στη ΝΟΜΗ.
Δείτε τα προϊόντα της Ascada farm:
http://askada.gr/intro_gr.html
http://nomeefoods.gr/producer/askada/
Ελληνικό βιολογικό Φυστικοβούτυρο από τη Θράκη
Είναι το πρώτο ελληνικό βιολογικό φυστικοβούτυρο και πράγματι γευστικά είναι ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει. Με την πρώτη κουταλιά ένοιωσα σαν να έφαγα φιστίκια που μόλις τα είχα πολτοποιήσει. Οι υπόλοιπες γεύσεις εξαιρετικές, βγαίνει σε crunchy μορφή, με ελαιόλαδο και μέλι, smooth και με σοκολάτα. Απλά γεμάτη φυσική γεύση!!!
Βρείτε το Ελληνικό βιολογικό φυστικοβούτυρο:
Fb: Βιολογικό Φυστικοβούτυρο απο τη Θρακική Γη
Στο ‘’ Το Δισάκι’’ Τρώων 20 και Παλληναίων,
Άνω Πετράλωνα – Τηλ. 2103410101
Το παλαιωμένο τσίπουρο- Οικογένεια Σπυρόπουλου
Δεν το είχα όχι μόνο ξανά πιεί αλλά ξανά δει και ξανά ακούσει ποτέ!!! Ο λόγος για το παλαιωμένο τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου από το Αλιβέρι της Εύβοιας. Εξαιρετικό, γευστικό, καθαρό με πλούσια γεύση βανίλιας, αμύγδαλου και κανέλας. Ότι καλύτερο για να μοιραστείς με μια παρέα αληθινών φίλων και ένα ελληνικό μεζεδάκι.
Δείτε το τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου:
Μανιτάρια Δίρφυς – Το μανιτάρι σε ότι μορφή μπορείς να φανταστείς
Αποξηραμένα για σούπες και σάλτσες, με χειροποίητα ζυμαρικά, chutney, μεζεδάκι, γλυκό του κουταλιού, σοκολάτα, μπισκότα, προϊόντα τρούφας, φρέσκα μανιτάρια λεντίνουλα με βραβείο gourmet 2010. Tα μανιτάρια Δίρφυς σε όλες τις πιθανές εκδοχές αποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή δεν είναι βαρετή. Τι ξεχώρισα πιο πολύ;;; Τη σοκολάτα υγείας με γανόδερμα. Το γανόδεμα ή κατά την ασιατική ιατρική ‘ μανιτάρι της αθανασίας’’ πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελέι ένα μικρό διατροφικό θησαυρό.
Δείτε τα προϊόντα Δίρφυς:
http://www.manitariadirfis.gr/texnognosia-manitarion-dirfis/kalliergeia-manitarion-dirfis
http://nomeefoods.gr/producer/manitaria-dirfis/
Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Stefos – Κρύβει μια ιστορία
Εκλεκτός μεζές και συνοδευτικό κρασιού από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας του κρατά το άρωμα της θάλασσας και την επίγευση σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το αυγοτάραχο έχει υψηλή διατροφική αξία εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας του σε Ω3 λιπαρά οξέα. Μια ιδιαίτερη γεύση από πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους με αγάπη για τον τόπο τους.
Ενημερωθείτε για το αυγοτάραχο Stefos:
The Governor- Premium extra virgin olive oil – Ο κυβερνήτης
Δε θα μπορούσα πραγματικά να μην αναφερθώ στον τόπο μου ειδικά όταν μιλάμε για ένα τόσο εκλεκτό τρόφιμο, που διατίθεται στα καλύτερα ράφια ανα τον κόσμο. Το πολυβραβευμένο για τη γεύση και τη συσκευασία του κερκυραϊκό ελαιόλαδο από τον Άγιο Ματθαίο βρισκόταν στα ράφια της ΝΟΜΗΣ όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να το θαυμάσουν. Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει εμένα περισσότερο είναι ο ισχυρισμός υγείας ‘’Health Claim’’ που έχει πάρει από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Μάρτιο του 2014 το πανεπιστήμιο Αθηνών σύγκρινε 700 δείγματα διαφορετικών ελαιόλαδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού έδειξαν ότι το ‘’The Governor’’ έχει 7 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Μοναδικό στις ιδιότητες του!!!!
Ενημερωθείτε για το ‘’The Governor’’:
http://nomeefoods.gr/producer/olive-fabrica/
Επιμέλεια άρθρου Κατερίνα Κορακιανίτη
* Οι φωτογραφίες είναι απο το αρχείο τησ ΝΟΜΗΣ, την facebook page Ελληνικό Φυστικοβούτυρο από τη Θρακική Γη και το http://www.botargostefos.gr/