Στις μέρες μας πολλοί είναι πλέον αυτοί που αναγνωρίζουν την ανάγκη της πρόληψης έναντι της θεραπείας. Παρόλα αυτά ο φόβος των αποτελεσμάτων υπερισχύει και η ερώτηση «Μήπως καλύτερα να μην ξέρω?» ταλανίζει τον νου αποτρέποντας τους τελικά ένα βήμα πριν την πόρτα του διαγνωστικού κέντρου.
Και είναι απόλυτα κατανοητό!
Όμως! Αν ανατρέξει κανείς πίσω στα παιδικά του χρόνια θα συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα και με πόσο μικρή συνειδητή προσπάθεια από τον ίδιο, επουλώθηκε το γόνατό του που χτύπησε παίζοντας στο δρόμο. Και αυτό γιατί? Γιατί το σώμα μας επιδιώκει να παραμένει υγιές! Θεραπεύει και επαναφέρει τον εαυτό του, όσο αυτό είναι εφικτό, στην φυσιολογική του λειτουργία!
Άρα, γιατί αρρωσταίνουμε?
Μπορούμε να συνοψίσουμε κυρίως σε 3 λόγους:
- Ο οργανισμός μας δεν προλαβαίνει να διορθώσει τις βλάβες που του προκαλούμε μιας και προκύπτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ αυτήν που μπορεί να επουλώσει
- Το σώμα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία -θρεπτικά συστατικά- που χρειάζεται για την επούλωση
- Αδυνατούμε ή αρνούμαστε να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας με αποτέλεσμα να τα σωματοποιούμε
Σύμφωνα με έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η συντριπτική πλειοψηφία των νοσημάτων συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής (κακή διατροφή, στρες, έλλειψη άσκησης, περιβάλλον κα)
Το καλό νέο όμως είναι πως όλοι οι παραπάνω παράγοντες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι μεταβλητοί και είναι στο χέρι μας να τους επηρεάσουμε για να πετύχουμε τα βέλτιστα επίπεδα υγείας!
Συνεπώς!
Επειδή ο καθένας μας αποτελεί ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικές ανάγκες η έννοια της πρόληψης έγκειται σε 3+1 διαφορετικά επίπεδα!
- Εξατομικευμένες εξετάσεις επικεντρωμένες στη βελτίωση της υγείας συνολικότερα και όχι απαραίτητα στη νόσο. Νέες εξετάσεις ανάλογα με το ιστορικό του καθενός, μας δίνουν στοιχεία που μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της υγείας και την ανίχνευση της προδιάθεσης κάποιου νοσήματος, πριν ακόμα αυτό εμφανιστεί.
- Εξατομικευμένες θεραπείες και συστάσεις με βάση το ατομικό ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και διατροφής καθώς και τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων. Προσαρμοσμένα προγράμματα διατροφής, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής- όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο- ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, τόσο τις βιολογικές όσο και τις καθημερινές. Η διατροφή ή η δίαιτα (!) όπως την γνωρίζαμε σε συγκεκριμένο πλαίσιο και με συγκεκριμένη δομή ίδια για όλους, έχει αποδειχθεί μη αποτελεσματική. Η σωστή διατροφή δεν επιβάλλεται δια ροπάλου αλλά διδάσκεται η αναγκαιότητά της προσαρμοσμένη πάντα στις ανάγκες του καθενός από εμάς.
- Η άθληση αφουγκραζόμενοι το σώμα μας και όχι καταπονώντας το. Η βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης μέσω της άθλησης με τη μορφή που αυτή ταιριάζει στον καθένα μας, έχει σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη βελτίωση μυοσκελετικών παθήσεων, την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και την διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας.
- Αναγνώριση συμπεριφορών και σκέψεων. Σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη, οι σκέψεις προκαλούν συναισθήματα και τα συναισθήματα ορμονικές εκκρίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και αισθήσεις. Μπαίνοντας λοιπόν στη διαδικασία να συνειδητοποιήσουμε πότε, πόσο συχνά και για με ποιο τρόπο εκδηλώνουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορούμε να αναγνωρίσουμε και την αιτία που μας οδηγεί σ’ αυτήν (το πρόσωπο, την κατάσταση ή τη σκέψη). Έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές που εμποδίζουν την υγιή λειτουργία του οργανισμού.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν εργαλεία και τρόπους προσέγγισης ενός προβλήματος ή μιας συνήθειας που θέλουμε να αλλάξουμε σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Είναι διαφορετικές οπτικές προσέγγισης της πρόληψης, που στοχεύουν στην καλύτερη υγεία και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής μας!
Ώρα καλή!
Κατερίνα Πρωτογεράκη
Χημικός | NLP Wellbeing Coach
Φαρμακευτική και Βιολογική Χημεία MSc