22 Νοεμβρίου 2019

Κρατήστε το Ψηλά!

Αν και πλησιάζουμε στο τέλος του φθινοπώρου, ο καιρός παραμένει ιδιαίτερα «γλυκός» κρατώντας το τσουχτερό κρύο ακόμα μακριά. Επειδή όμως όπως έχουμε πει, καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να θεραπεύουμε, χρειάζεται να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να τον προετοιμάσετε για τις κρύες νύχτες –(και μέρες) του χειμώνα!

Το ανοσοποιητικό σύστημα και τα άπειρα μικροσκοπικά του κύτταρα ευθύνονται για την προστασία του οργανισμού μας από ιούς, βλαβερά βακτήρια, μύκητες και κάθε είδους κίνδυνο που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά.

Πως λοιπόν θα καταφέρετε να κρατήσετε το ανοσοποιητικό σας ψηλά;

Οι 6 τομείς που χρειάζεται να παρέμβετε:

Φτιάξτε τη διατροφή σας

Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής εμπλουτισμένο με 2-3 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα, τροφές όπως  το αβοκάντο, τα καρότα, οι πιπεριές και τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνες A,C E και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ακόμη, αυξήστε την κατανάλωση νερού ακόμα και αν δεν νιώθετε διψασμένοι, μιας και είναι απαραίτητο στοιχείο για όλα τα κύτταρα και τα ζωτικά όργανα ώστε να  λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν.

Συμπληρώστε τα διατροφικά κενά με βιταμίνες

Τους χειμερινούς μήνες, χρειάζεται να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με τη λήψη βιταμινών και κυρίως A,C,D,E και Zn. Επιπλέον η λήψη της εχινάκιας ενός «ανοσοδιεγερτικού» φυτού συμβάλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλα αυτά η λήψη της είναι απαραίτητο να γίνεται μετά την συμβουλή εξειδικευμένου συμβούλου υγείας αφού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη δοσολογία και στο κοινό που επιτρέπεται να την λάβει  (πχ όχι ανοσοκατασταλμένοι)

Φροντίστε το έντερο σας

Βασικός ρόλος του μικροβιώμαυος του εντέρου είναι να διασπά τις άπεπτες τροφές  τροφοδοτώντας με ενέργεια το έντερο, να παράγουν βιταμίνες, να διασπούν τοξίνες αλλά και να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε την ισορροπία στην εντερική σας χλωρίδα. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας το γιαούρτι και το κεφίρ ή λάβετε έξτρα προβιοτικά με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Προστατέψτε τον ύπνο σας

Ο ελλιπής ύπνος σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, κατάθλιψης και συνδέεται με το χαμηλό ανοσοποιητικό. Ένας ποιοτικός ύπνος λοιπόν, διαρκεί 7-8 ώρες. Για να το πετύχετε αυτό, μειώστε την ποσότητα της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε την κατανάλωση της τουλάχιστον 8 ώρες πριν την κατάκλιση. Χαλαρώστε και σταματήστε να εργάζεστε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο. Και τέλος! Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ! Οποιαδήποτε άλλη ασχολία (διάβασμα, σκρολάρισμα κλπ) είναι αναγκαίο να αποφεύγεται!

Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας

Η ήπιας μορφής άθληση συνδέεται με το δυνατό ανοσοποιητικό, αφού παράγονται ορμόνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού Πιο συγκεκριμένα μικρής διάρκειας άθληση ενταγμένη στο πρόγραμμα της καθημερινότητας σας ή ακόμα και απλές τροποποιήσεις καθημερινής συμπεριφοράς, όπως η χρήση σκάλας αντί του ανελκυστήρα, το καθημερινό γρήγορο βάδισμα, η προτίμηση ποδηλάτου ή βαδίσματος έναντι αυτοκινήτου ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού σας.

Απομακρύνετε το στρες

Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου στρες παράγονται ορμόνες, κυρίως η κορτιζόλη, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν οι περίοδοι αυτοί είναι περιορισμένοι και ελεγχόμενοι τότε η κορτιζόλη συμβάλει στη φυσική ανοσία και μειώνει τις φλεγμονές. ‘Όταν όμως ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένου στρες η κορτιζόλη καταστέλλει φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αποδυναμώνοντας την άμυνα του οργανισμού.

Φροντίζοντας λοιπόν τον εαυτό σας, δίνοντας του την κατάλληλη τροφή, τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται μπορείτε να τονώσετε και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας, προτού μειωθεί η άμυνα του!

Έτσι θα παραμείνετε υγιείς και απόλυτα λειτουργικοί ανεξάρτητα την εποχή!

Ώρα καλή!

Κατερίνα Πρωτογεράκη

Χημικός | NLP Wellbeing Coach

Φαρμακευτική και Βιολογική Χημεία MSc 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διάβασε επίσης

Του κόσμου το στενό γιοφύρι, θα το περάσουμε μαζί

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να μη μας συνηθίσουμε

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ