11 Ιανουαρίου 2016

Και από Δευτέρα…δίαιτα; ή μήπως Ημερολόγιο Διατροφής;

απο την Κατερίνα Κορακιανίτη B.Sc. (Hons)

Η έκφραση ‘’και από Δευτέρα Δίαιτα’’  είναι μια κλασσική, διαχρονική έκφραση, εξαιρετικά δημοφιλής ιδιαίτερα τέτοιες μέρες μετά από γιορτές που συνδυάζονται με πολύ φαγοπότι. Ωστόσο, η Δευτέρα αυτή συνήθως δεν έρχεται ποτέ. Ακόμα και αν έρθει γρήγορα σπάει πράγμα πολύ φυσιολογικό εφόσον το μόνο που κρύβει πίσω της είναι ΣΤΕΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ γι’ αυτό και είναι καταδικασμένη να αποτύχει ή να μην ξεκινήσει ποτέ.

Για σκεφτείτε όμως αυτό… Νέα χρονιά, νέος τρόπος προσέγγισης της διατροφής σας

Είναι γεγονός ότι ένα στερητικό διαιτολόγιο (το οποίο μπορείς να κατεβάσεις και από το διαδίκτυο) είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αλλά ακόμα και αν χάσει κάποιος τα κιλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επαναπρόσληψης αυτών αλλά και ακόμα περισσότερων. Επιπλέον, τόσο η ιδέα της δίαιτας αλλά και αυτή καθαυτή η δίαιτα (δλδ. η μεγάλη μείωση των θερμίδων) δημιουργεί έντονο στρες στον οργανισμό.

Στην αντίπερα όχθη, τόσο η επαγγελματική εμπειρία αλλά κυρίως πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι το μυστικό της επιτυχίας ενός προγράμματος διατροφής κρύβεται στο ημερολόγιο διατροφής. Όλοι οι ερευνητές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας επίτευξης του στόχου και απώλειας κιλών παρατηρείται στην ομάδα των ατόμων που καταγράφουν την καθημερινή τους κατανάλωση τροφής. Η επιτυχία βέβαια εξαρτάται και από την ακρίβεια της καταγραφής σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής.

Αυτοέλεγχος

Φαίνεται ότι το ημερολόγιο διατροφής μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό τρόπο αυτοέλεγχου για τον διαιτώμενο. Από παθητικός εκτελεστής ενός ”μενού-διαιτολογίου” μετατρέπεται σε ενεργό παίκτη του αγώνα που λέγεται έλεγχος της διατροφής. Αφού, το ημερολόγιο καταγραφής τον βοηθά να εντοπίσει τυχών αδυναμίες, αστοχίες και παραλήψεις.

Η καταγραφή της κατανάλωσης τροφών σε πραγματικό χρόνο βοηθά στον εντοπισμό λαθών που μπορεί να συμβαίνουν σε σχέση με τη καθημερινή διατροφή ή το πρόγραμμα διατροφής (σε περίπτωση συνεργασίας με διαιτολόγο). Είναι πολλές οι φορές, που μέσα από το ημερολόγιο διατροφής εντοπίζονται διατροφικές συνήθειες όπως το τσιμπολόγημα, παραλήψεις γευμάτων ακόμα και κατανάλωση τροφίμων που κάποιος δεν θυμάται ότι κατανάλωσε. Για παράδειγμα, η ημερήσια καταγραφή μπορεί να αποτελέσει αποκάλυψη για κάποιον που ποτέ πριν δεν είχε υπολογίσει τα μπισκοτάκια που τσιμπολογάει στη δουλειά γιατί πολύ απλά δεν τα θυμάται ή τη σαλάτα με τη σως μαγιονέζας που βιαστικά πήρε απ’ έξω και έφαγε βλέποντας τηλεόραση ή το γεγονόςότι τελικά δεν τρώει τόσα πολλά φρούτα όσα νόμιζε.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι μέσα από το ημερολόγιο καταγραφής κανείς μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει ότι κατανάλωσε 700-1000 θερμίδες περισσότερες απ’ ότι πίστευε και ότι τελικά δεν παχαίνει με τον αέρα αλλά μ ‘αυτά που δεν θυμάται ότι έφαγε.

Καταγράψτε το συναίσθημα

Πολλές φορές έχουμε συζητήσει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους παχαίνουμε είναι το γεγονός ότι δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε αλλά και όταν το ”απαιτεί” το συναίσθημα ή οι συνθήκες. Η λεγόμενη συναισθηματική πείνα εμφανίζεται παρέα με το άγχος, τη πλήξη, τη στεναχώρια τη χαλάρωση και τη χαρά. Στις περιπτώσεις αυτές καταναλώνουμε φαγητό χωρίς πραγματικά να πεινάμε. Ακόμα, τρώμε γιατί μας κερνάνε ένα γλυκό και δεν μπορούμε να πούμε όχι ή γατί πήγαμε σε μια γιορτή και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πλούσιο μπουφέ. Αν κάποιος λοιπόν καταγράψει στο ημερολόγιο διατροφής το συναίσθημα και τις συνθήκες που συνδέονται εκείνη τη στιγμή με την κατανάλωση φαγητού δηλαδή το πώς και το γιατί έφαγε θα αποκαλυφθούν στοιχεία που αποτελούν βασικότατα κομμάτια του πάζλ της ελλειμματικής διατροφής. Το σπάσιμο της αλληλουχίας που συνδέει το συναίσθημα ή τη συνθήκη με την κατανάλωση φαγητού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος ή του διατροφικού θεραπευτικού πλάνου για την επίτευξη του στόχου που είναι ο έλεγχος της διατροφής και η απώλεια βάρους και μπορεί να εντοπιστεί μόνο μέσα από το ημερολόγιο διατροφής.

Αντί διατροφικών συμβουλών

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι πρέπει να:

 • Καταναλώνουν 5 γεύματα την ημέρα ανα 3 ώρες.
 • Τρώνε 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
 • Μην τρώνε ζάχαρη και επεξεργασμένο υδατάνθρακα αλλά προϊόντα ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες.
 • Μετριάσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
 • Τρώνε 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και να μην τρώνε κορεσμένα λιπαρά αλλά μόνο- και πολυακόρεστα λιπαρά δηλαδή ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και άλλα.
 • Κάνουν άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα. 
 • Καταναλώνουν 10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της διαχείρισης του βάρους παραμένει…

Ξεκινήστε λοιπόν την καταγραφή της διατροφής παράλληλα με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής χωρίς στερήσεις και ένας νέος διατροφικός κόσμος θα αποκαλυφθεί μπροστά σας.

Αν και ακούγεται βουνό είναι εξαιρετικά εύκολο αν κάνετε τα παρακάτω: 

 • Αγοράστε ή φτιάξτε με χαρτιά Α4 ένα πρόγραμμα με ημέρες και ώρες σαν αυτό που είχαμε στο σχολείο. Αν είστε λάτρεις της τεχνολογίας μπορείτε να ετοιμάσετε στον υπολογιστή σας.
 • Κάνε τε την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή τη στιγμή που καταναλώνεται τα τρόφιμα. Μετά δεν θα τα θυμάστε.
 • Καταγράψτε με ειλικρίνεια και ακρίβεια την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού.
 • Καταγράψτε και το συναίσθημα που έχετε όταν τρώτε.
 • Καταγράψτε την κατανάλωση νερού και την άσκηση που κάνατε
 • Προσπαθήστε να είστε αναλυτικοί στην περιγραφή της τροφής αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνεται ή κατανάλωση αυτής π.χ. που και με ποιόν τρώτε.

 * Το κέιμενο συντάχθηκε με βάση το εκπαιδευτικό υλικό του ΚΕΑΔΔ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διάβασε επίσης

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς να γυρίσω από τις διακοπές “σκασμένος”;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί κολλάει η ζυγαριά;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ