28 Οκτωβρίου 2019

Ευεξία και ασθένεια: Σε ποιο σημείο συμπίπτουν;

Το μοντέλο του Παγόβουνου.

Τα παγόβουνα αποκαλύπτουν μόνο το 1/10 της συνολικής τους μάζας πάνω από το νερό. Τα υπόλοιπα 9/10 παραμένουν βυθισμένα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γι’ αυτό και αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία. Γιατί ακριβώς δεν ξέρουν τι κρύβουν κάτω από την επιφάνεια.
Έτσι ακριβώς γίνεται και με τα επίπεδα της ευεξίας μας. Σε ότι επίπεδο ευεξίας και αν βρισκόμαστε, είτε θεωρούμαστε υγιείς είτε όχι, αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ότι φαίνεται.

Συνήθως αν αυτή η κορυφή δεν μας αρέσει τι κάνουμε; Αρχίζουμε να την σμιλεύουμε επιφανειακά, ώστε να φαίνεται καλύτερη. Ένα λάθος χτύπημα όμως, ένας άστοχος χειρισμός και ένα κομμάτι μπορεί να σπάσει. Και τότε τι γίνεται; Το υπόλοιπο που βρισκόταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έρχεται να πάρει τη θέση του, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Συνεπώς το πρόβλημα δε λύνεται, κάθε άλλο. Επανέρχεται στην αρχική του μορφή.  

Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να ψάξουμε την αιτία και για να μπορέσουμε να την βρούμε χρειάζεται «να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», να επικεντρωθούμε δηλαδή στον τρόπο ζωής μας.

Για να βρούμε τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να διαλέξουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής θα πρέπει να ψάξουμε βαθύτερα σε κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο. Αν αυτός ο τρόπος ζωής δεν μας καλύπτει αλλά παρόλα αυτά δεν τον αλλάζουμε, είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα χάσουμε αν κάνουμε την αλλαγή. Η απάντηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα όχι μια.

Μέσα από τη διαδικασία του να δώσουμε απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως διαμορφώθηκε και τι τελικά αναπαριστά η κορυφή του παγόβουνου για εμάς.

Υπάρχουν πολλοί τομείς που χρειάζεται να ασχοληθούμε. Να αναρωτηθούμε πως τρεφόμαστε, αν μας καλύπτει η δουλειά μας, με ποιους επιλέγουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, πως και πόσο συχνά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώνει . Να επαναπροσδιορίσουμε τα κίνητρα και τις αξίες μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, να παρέμβουμε σε αυτήν και κατά συνέπεια να αλλάξουμε και την κορυφή του παγόβουνου!

Ώρα καλή!

logo

Κατερίνα Πρωτογεράκη

Χημικός | NLP Wellbeing Coach

Φαρμακευτική και Βιολογική Χημεία MSc 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διάβασε επίσης

Γίνεται να αρέσω σε όλους;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ναι αλλά εσύ…

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να φτιάχνεις στιγμές, αγγίγματα, λέξεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ