16 Ιανουαρίου 2020
Όλα αυτά είναι μορφές επικοινωνίας, σωστά!
Και πώς αλλιώς επικοινωνείς;
Οι αισθήσεις και οι σκέψεις έχουν πρωταρχικό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας. Η επικοινωνία μπορεί να εκφράζεται λεκτικά ή και όχι. Σίγουρα όμως για να υπάρξει επικοινωνία προϋποθέτει την παρουσία ενός πομπού και ενός δέκτη.
“You think it’s a secret but everybody knows..”
Κάθε φορά που μιλάμε, κοιτάμε ή γράφουμε σε κάποιον επικοινωνούμε με αυτόν. Οι εκφράσεις του προσώπου μας, ο τόνος της φωνής μας, η κοτσίδα στα μαλλιά μας, ακόμα και τα ρούχα που θα επιλέξουμε να φορέσουμε είναι μηνύματα που αφορούν εμάς και τα εκπέμπουμε, πολλές φορές ασυνείδητα!
Άρα για να υπάρξει επικοινωνία χρειάζονται τουλάχιστον 2 ξεχωριστά έμβια όντα (άνθρωπος, ζώο);
Ακόμα και όταν δεν υπάρχει φανερός δέκτης για να επικοινωνήσουμε, πάντα υπάρχει εκεί ο εαυτός μας! Και ξέρουμε όλοι ότι επικοινωνούμε συνεχώς με αυτόν: «Αμάν πόσο έφαγες πάλι», «Καλά σήμερα είσαι μια κούκλα», «Ωχ τι τον συνάντησα τώρα αυτόν, δεν έχω όρεξη να του μιλήσω». Εσωτερικοί διάλογοι με μοναδικό δέκτη τον ίδιο μας τον εαυτό! Τέτοιου είδους συζητήσεις μπορεί να είναι εξίσου παραπλανητικές, με δόλο ή αδιέξοδες όπως οι συζητήσεις με άλλους ανθρώπους. Και ίσως και περισσότερο! Αφού συνδέονται με τον τρόπο που βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και ταυτόχρονα τον κόσμο γύρω μας.
Μπορείτε να καταλάβετε τώρα πως η έκφραση «Όλα τα κακά μαζεμένα σε εμένα τον άτυχο έχουν συμβεί» παίρνει σάρκα και οστά; Επαναλαμβάνοντας στον εαυτό μας πόσο δυστυχισμένοι και αδύναμοι είμαστε, το πιο πιθανόν είναι να γίνουμε και στην πραγματικότητα, αφού με αυτά τα χαρακτηριστικά θα αντιλαμβανόμαστε και τον κόσμο γύρω μας!
Γιατί έχουμε όμως ανάγκη την επικοινωνία;
Γιατί καλύπτουμε ανάγκες μας.. Χρειαζόμαστε οδηγίες, φαγητό, αναγνώριση, επιβεβαίωση ακόμα και απελευθέρωση από πόνο.. Αν σταματήσουμε να επικοινωνούμε δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τίποτα από τα παραπάνω. Δεν θα ανακαλύπταμε καινούρια πράγματα, δεν θα υπήρχαν σχέσεις και καμία δουλεία δεν θα ολοκληρωνόταν.. Θα υπήρχε λοιπόν μια ανισορροπία. Και οι ανισορροπίες συνήθως καταλήγουν σε ασθένειες. Όταν λοιπόν αρχίσουμε να εκτιμάμε το γεγονός πως αυτό που βρίσκουμε είναι εν τέλει αυτό που ψάχνουμε τότε θα σταματήσουμε να μιλάμε για κακοτυχίες, αρρώστιες κλπ.
Και γιατί μερικές φορές δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά;
«Μα αφού δεν καταλαβαίνει!»
Και όμως, ο μόνος λόγος που δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Το μήνυμα που θα λάβει ο δέκτης διαφέρει και εξαρτάται από τον δικό του χάρτη πραγματικότητας. Απ τα δικά του βιώματα, τις δικές του πεποιθήσεις και από το τι περιμένει αυτός να πάρει σαν μήνυμα. Δεν μπορούμε να πιέσουμε ή να περιμένουμε από κανέναν να αλλάξει. Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε ανάλογα με το άτομο που έχουμε απέναντι μας ώστε να γίνουμε κατανοητοί. Να ακούμε ενεργητικά, να παρατηρούμε τον συνομιλητή μας, τις εκφράσεις του, το σώμα του, τον τόνο της φωνής του. Και το πιο δύσκολο απ όλα; Να αποφεύγουμε τους εσωτερικούς διαλόγους. Τι αντίστοιχο μου έχει συμβεί, τι θα έκανα εγώ κλπ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αφουγκραστούμε πραγματικά τον συνομιλητή μας, να μιλήσουμε τη γλώσσα του, να επικοινωνήσουμε!
Μια αποτελεσματική επικοινωνία λοιπόν συμπεριλαμβάνει:
“Wecannotnotcommunicate”
Και επειδή όπως είπαμε η επικοινωνία χωρίζεται σε λεκτική και μη λεκτική, σκεφτείτε το διπλά την επόμενη φορά που θα πείτε: «Εμένα μη με ανακατεύετε, δεν μίλησα καν!» Μήπως όμως κοιτάξατε με ένα ιδιαίτερο βλέμμα; Αισθανθήκατε κάποιο συναίσθημα και αυτό αποτυπώθηκε έστω και ασυναίσθητα στο πρόσωπο σας; Ακουμπήσατε διακριτικά το χέρι κάποιου για να του δώσετε κουράγιο;
Και αν αυτά δεν είναι επικοινωνία, τότε τι είναι;
Ώρα καλή!
Χημικός | NLP Wellbeing Coach
Φαρμακευτική και Βιολογική Χημεία MSc