14 Σεπτεμβρίου 2015
Αναμφισβήτητα, οι σωστές πρακτικές στοματικής υγείας, το καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος, στοματικού διαλύματος και οι συστηματικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, παίζουν σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, η συνεισφορά κάποιων διατροφικών συνηθειών είναι πολύ σημαντική για τη υγιεινή του στόματος, τη λάμψη και τη λευκότητα των δοντιών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το τι τρώμε και το πόσο συχνά το τρώμε. Οι αλλαγές στο στόμα ξεκινούν τη στιγμή που καταναλώνεται μια τροφή. Τα βακτήρια στο στόμα μετατρέπουν τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες των τροφών που καταναλώνουμε σε οξέα. Τα οξέα αυτά ξεκινούν τη διάβρωση των δοντιών. όσο πιο συχνά καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες τόσο πιο συχνά εκθέτουμε το σμάλτο των δοντιών στη διάβρωση.
Η υιοθέτηση των παρακάτω διατροφικών συνηθειών συνεισφέρουν θετικά στη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Ενισχύστε την αύξηση ασβεστίου και φωσφόρου
Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι δύο απ’ τα βασικά μέταλλα του σμάλτου των δοντιών. Κατά τη διάβρωση του σμάλτου απ’ τα οξέα που σχηματίζονται κατά τη μάσηση των τροφών ένα μέρος του ασβεστίου και του φωσφόρου απομακρύνονται, έτσι η πρόσληψη τροφών πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο βοηθούν στην αντικατάσταση των μετάλλων που χάθηκαν. Οι καλύτερες πηγές των μετάλλων αυτών είναι το τυρί, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα, οι ξηροί καρποί και το γάλα.
Τip: Οι ημερήσιες ανάγκες των ατόμων σε ασβέστιο κυμαίνονται από τα 1000 mg έως τα 1200 mg. H μία μερίδα γαλακτοκομικών 1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 45 gr τυρί- περιέχουν κατά μέσο όρο 300 mg ασβεστίου. Ενώ για το φώσφορο οι ημερήσιες ανάγκες είναι 700 mg ημερησίως για ενήλικες άντρες και γυναίκες.
Aυξήστε τη σύνθεση της βιταμίνης D
Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D ενισχύει τη διαδικασία απορρόφησης ασβεστίου από τα οστά και τη διατήρηση της πυκνότητας των οστών. Έτσι συμβάλλει στην ενδυνάμωση της πυκνότητας του φατνιακού οστού της γνάθου, του οστού δηλαδή που περιβάλλει τις ρίζες των δοντιών και τα συγκρατεί στη θέση τους. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και η μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, τα αυγά και το συκώτι.
Tip: Εκτεθείτε στον ήλιο για 15 λεπτά την ημέρα και αυξήστε τη σύνθεση της βιταμίνης D. Συστήνεται ο χορήγηση συμπληρώματος διατροφής βιταμίνης D σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ενήλικες άνω των 60 ετών και άτομα που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι.
Καταναλώστε τραγανά φρούτα και λαχανικά
Τραγανά φρούτα και λαχανικά όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και τα καρότα, το σέλερι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, η γλυκόζη που περιέχουν είναι αραιωμένη με αποτέλεσμα να διεγείρετε η έκκριση του σάλιου, το οποίο λειτουργεί σαν ‘’αυτοκαθαρισμός’’ των δοντιών αποτρέποντας την διάβρωση του σμάλτου. Τα όξινα φρούτα και λαχανικά όπως, τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα και τα λεμόνια πρέπει να καταναλώνονται σαν μέρος ενός μεγάλου γεύματος για να μειώνεται η δράση τους.
Tip: Αρχίστε να καταναλώνετε ένα μήλο ή 1 καρότο ενδιάμεσα στα γεύματά σας, όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να πλένετε τα δόντια σας και πίνετε αμέσως μετά ένα ποτήρι νερό, μπορείτε να είστε σίγουροι πως έχετε ξεπλύνει τα σάκχαρα και τα οξέα που προκαλούν προβλήματα στη στοματική σας κοιλότητα.
Καταναλώστε μαύρο και πράσινο τσάι
Οι τανίνες είναι μια φυσική χημική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των φαινολών και βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο τσάι. Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό προλαμβάνει το σχηματισμό πλάκας και ουλίτιδας. Εκτός απ’ τις τανίνες το τσάι περιέχει και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα που ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Μάλιστα, πολλές ποικιλίες τσαγιού περιέχουν και φθόριο, το μεταλλικό στοιχείο που προστατεύει το σμάλτο των δοντιών από την τερηδόνα.
Tip: Καταναλώστε 3-4 φλιτζάνια τσάι καθημερινά.
Αποφεύγεται την κατανάλωση ζαχαρωτών, γλυκών, αμυλούχων τροφίμων και αλκοόλ
Τρόφιμα όπως οι καραμέλες, τα ζαχαρωτά, τα μπισκότα, το κέικ, οι πίτες, το ψωμί , τα μαφινς, τα πατατάκια, οι τηγανιτές πατάτες, το κόκκινο κρασί η μπανάνα, οι σταφίδες και τα υπόλοιπα μαλακά φρούτα αποτελούν κακές επιλογές για τη στοματική υγεία. Οι τροφές αυτές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή κολλάνε στα δόντια με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σαν πηγή ενέργειας για τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.
διατροφή & διαιτολογία
Κατερίνα Κορακιανίτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χημικός