14 Φεβρουαρίου 2022
Νιώθεις ότι βάζεις τα δυνατά σου για να μειώσεις το βάρος σου και παρόλα αυτά δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες; Έχει μήπως κολλήσει η ζυγαριά ή όπως αλλιώς ίσως το έχεις ακούσει, έφτασες στο φαινόμενο “πλατό”;
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να μάθεις ότι είναι κάτι τελείως φυσιολογικό και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις ακάθεκτα την πορεία σου, αφού εντοπίσεις την πιθανή αιτία που έχει ακινητοποιήσει τον αριθμό στη ζυγαριά.
Πάμε λοιπόν να δούμε 6 πολύ πιθανούς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την κατάσταση αυτή.
1. Μείωση της προσκόλλησης στη δίαιτα
Όταν βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας υποθερμιδικής δίαιτας, συνήθως τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και μήνα με το μήνα βλέπουμε τον αριθμό στη ζυγαριά ολοένα και να μειώνεται (με ενδιάμεσες διακυμάνσεις φυσικά). Κάποια στιγμή όμως, πιθανόν να αντιληφθούμε μια σταθεροποιήση ή ακόμα και αύξηση του αριθμού αυτού και εκείνο είναι το σημείο που αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά αυτή τη φορά. Σε πολλές περιπτώσεις, η μεταβολή του βάρους μας δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς όσο περνάει ο καιρός παρατηρείται μειωμένη συμμόρφωση στο πρόγραμμα διατροφής ή και άσκησης, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται το απαραίτητο θερμιδικό έλλειμα για να μειωθεί το βάρος μας. Μια καλή λύση είναι η αυτοπαρακολούθηση, καταγράφοντας σε ένα ημερολόγιο τα τρόφιμα που καταναλώνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις από το πρόγραμμά σου.
2. Τσιμπολόγημα
Ως δεύτερη πιθανή αιτία είναι το τσιμπολόγημα, μιας συνήθεια που πολύ εύκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: έχεις περάσει μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά και δε βλέπεις την ώρα να έρθει η στιγμή που θα μπορέσεις να χαλαρώσεις και να απολαύσεις μία αγαπημένη σου ταινία. Έχεις καταναλώσει όλα τα γεύματα σύμφωνα με το πλάνο διατροφής σου, οπότε λες να ανοίξεις μια σακούλα πατατάκια και να βάλεις λίγα, ώστε να μη ξεφύγεις από τις θερμίδες σου. Στη μέση της ταινίας νιώθεις την ανάγκη να τσιμπήσεις, οπότε λες να βάλεις και τα υπόλοιπα πατατάκια, αφού έτσι κι αλλιώς ήδη τα έχεις ανοίξει. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για τη μέρα αυτή έχεις ξεφύγει κατά 500 περίπου θερμίδες από αυτές που σε συμβούλεψε ο διαιτολόγος να καταναλώσεις για να οδηγηθείς σε μείωση του βάρους σου. Τα καλά νέα είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση ένα ημερολόγιο καταγραφής θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος σου, αποκτώντας πλήρη έλεγχο του τι καταναλώνεις μέσα στη μέρα.
3. Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
Είναι πλήρως κατανοητό ότι πολλές φορές όση θέληση και να υπάρχει, οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας στη συχνότητα που ιδανικά θα θέλαμε. Σαν αποτέλεσμα, καίμε λιγότερες ημερήσιες θερμίδες και η ζυγαριά είναι εκεί για να μας το θυμίσει. Μέρες σαν και αυτές είναι απαραίτητο να ακούς το σώμα σου και να σταματήσεις να νιώθεις τύψεις που δεν βρήκες το κουράγιο για την γυμναστική που είχες προγραμματίσει. Ένας μικρός περίπατος για να αποφορτιστείς από μια δύσκολη μέρα και ταυτόχρονα να κινήσεις το σώμα σου είναι η καλύτερη επιλογή.
4. Κακή ποιότητα ύπνου
“Μα τι σχέση έχει ο ύπνος με τον αριθμό στη ζυγαριά”, σε ακούω να ρωτάς. Ε λοιπόν έχει και μάλιστα πολύ μεγάλη. Ένας κακός ύπνος (είτε έχει να κάνει με τη διάρκεια είτε με την ποιότητά του) μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός σου και να οδηγήσει σε αυξημένη εναπόθεση λίπους, αλλά και σε αύξηση της πείνας. Πιο συγκεκριμένα, ο κακός ύπνος οδηγεί σε υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει το λίπος που αποθηκεύεται στον οργανισμό. Ακόμα, εκκρίνεται μεγαλύτερη ποσότητα γκρελίνης, μιας ορεξιογόνου ορμόνης (αυξάνει την όρεξη για φαγητό) και μειώνεται η έκκριση λεπτίνης, μιας ανορεξιογόνου ορμόνης (μειώνει την όρεξη για φαγητό). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το σώμα σου να ζητάει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, όπου σε συνδυασμό και με την αυξημένη παραγόμενη ινσουλίνη, σημαντικό ποσοστό αυτής θα αποθηκευτεί ως λιπώδης ιστός. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου φρόντισε να σου προσφέρεις τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου και το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.
5. Ανεπαρκής ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην αποφυγή του φαινομένου πλατό. Χρειάζεται προσοχή όμως, καθώς η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών φρούτων και αλκοολούχων ποτών θα μας προσδώσουν επιπλέον θερμίδες απομακρύνοντάς μας από τον στόχο μας. Μπορείς να βρεις πολλές εφαρμογές για το κινητό σου, όπου θα σου στέλνουν ειδοποίηση για να σου υπενθυμίζουν ότι είναι ώρα για ένα ποτήρι νερό.
6. Ορμονικές διαταραχές
Αν και πολύπλοκο, το ορμονικό προφίλ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του βάρους. Μιλήσαμε προηγουμένως για την γκρελίνη και την λεπτίνη και πως ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις εκκρινόμενες ποσότητές τους. Ακόμα, έγινε λόγος και για την ινσουλίνη η οποία όταν εκκρίνεται σε αυξημένες ποσότητες, οδηγεί και σε αυξημένη εναπόθεση λίπους. Μια καλή λύση για την μείωση της παραγόμενης ινσουλίνης είναι η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, ώστε οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα να αυξάνονται με αργό ρυθμό και να μην γίνεται υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Επίσης, σε περιόδους έντονου στρες παρατηρείται αυξημένη έκκριση κορτιζόλης, όπου και αυτή με τη σειρά της σαμποτάρει τον αριθμό στη ζυγαριά. Τέλος, αξίζει να σημειωθούν και τα οιστρογόνα, των οποίων οι διακυμάνσεις ιδίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της διάθεσης για φαγητό και στη δυσκολία ελέγχου του σωματικού βάρους.
Συμπερασματικά, όταν το φαινόμενο πλατό μας χτυπήσει την πόρτα σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα να αναθεωρήσουμε τις ανάγκες του σώματός μας και να ανακαλύψουμε ποια είναι η αιτία που κρύβεται πίσω τον αριθμό της ζυγαριάς. Δείξε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στην όλη διαδικασία και σου εγγυώμαι ότι το σώμα σου θα σε ανταμείψει.
Αν πάλι δεν είσαι έτοιμος για άλλες αλλαγές μόλις απέκτησες το νέο σου βάρος και το σώμα σου πάλι θα σε ευγνωμονεί.