13 Δεκεμβρίου 2019

Αν ξυπνούσες σήμερα και ως δια μαγείας ήταν 1 Γενάρη;

Πως θα ένιωθες;

Πόσο προετοιμασμένος θα ήσουν;

Θα είχες κλείσει τις εκκρεμότητες σου; Και βασικά ποιους στόχους θα έβαζες σε εφαρμογή τώρα αφού η νέα χρόνια σου ήρθε έτσι… στα ξαφνικά;

11_12_2019       

20 μέρες για να κλείσει το 2019

20 μέρες για να ανοίξει ένα ολοκαίνουριο βιβλίο με ολόλευκες σελίδες που θα τις γράψεις, θα τις χρωματίσεις ή θα τις μουντζουρώσεις όπως εσύ επιθυμείς!

Τέτοιες μέρες και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε την πρωτοχρονιά ακούμε όλο και πιο συχνά, «Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το νέο έτος;» «Έφτιαξες το δικό σου new year’s resolution?”

Τη μέρα της πρωτοχρονιάς δε, το κλασσικό και παραδοσιακό  «New year, New me» δεσπόζει στο 99% των αναρτήσεων στα social media.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως γιατί περιμένουμε τη νέα χρονιά για να θέσουμε στόχους; Τι είναι αυτό που μας πείθει ώστε να οραματιστούμε μια νέα εικόνα για εμάς από 1/1; Γιατί αισθανόμαστε πιο σίγουροι να διαγράψουμε «κακές» συνήθειες, ψεύτικες συμπεριφορές και τοξικούς ανθρώπους με το καινούριο έτος;

Οι απαντήσεις ποικίλουν. Ίσως είναι η τάση της εποχής, ίσως το ημερολογιακό άνοιγμα του καινούριου έτους σηματοδοτεί και το άνοιγμα ενός καινούριου εαυτού. Ίσως ακόμα και οι «κρεπάλες» των γιορτών να μας εντείνουν την ανάγκη να ξεφορτωθούμε κιλά, συνήθειες και να βάλουμε σε ένα «πρόγραμμα» τη ζωή μας. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους και καλύπτοντας τα δικά του κενά θέτει λοιπόν, new year’s resolution.

Πόσο ρεαλιστικοί είναι όμως αυτοί οι στόχοι; Πόσο δουλεμένοι και πόσο δικοί μας είναι πραγματικά οι στόχοι που θέτουμε;

Η απάντηση είναι εύκολη αν γνωρίζει κάποιος πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το 92% των ανθρώπων που έβαλαν στόχους… τους παρατάει!

Βάζουμε στόχους λοιπόν, σήμερα!

Στόχους που τους θέτουμε μόνοι μας! Στόχους που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας, τις σχέσεις μας, την ποιότητα των συναισθημάτων μας!

Πως όμως θέτουμε στόχους καταδικασμένους να πετύχουν;

Βήμα #1 Βρες τον πραγματικό σου στόχο.  Δεν είναι πάντα εύκολο.  Αναλογίσου τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις και τι θα κερδίσεις από αυτό. Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι να έχεις ή να κάνεις ώστε να νιώσεις χαρούμενος, ικανοποιημένος και υπερήφανος για τον εαυτό σου;.

Βήμα #2  Αναρωτήσου, πως θα ξέρεις ότι τον πετυχαίνεις; Τι θα σκέφτεσαι και πως θα αισθάνεσαι διαφορετικά; Έτσι θα αναγνωρίζεις ότι κινείσαι προς τον στόχο σου ακόμα και αν αυτό γίνεται με αργά και μικρά βήματα

Βήμα #3 Κάνε τον στόχο σου πολύ συγκεκριμένο. Δημιούργησε πλάνο, κατέγραψε πόσα και ποια στάδια υπάρχουν μέχρι τον τελικό στόχο.  Αναλογίσου ποια εμπόδια αντιμετώπιζες μέχρι τώρα,  ποια μπορεί να συναντήσεις και ταυτόχρονα τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί για να πετύχεις τον στόχο σου.

Bήμα #4 Πώς το αποτέλεσμα που θα φέρεις επηρεάζει τους άλλους; Τι θα συμβεί και τι δεν θα συμβεί αν καταφέρεις τον στόχο σου; Όπως επίσης, Τι θα συμβει και τι δεν θα συμβεί αν δεν καταφέρεις το στόχο σου

Bήμα #5 Θέσε το πλαίσιο. Πότε θέλεις να έχεις πετύχει τον στόχο σου και για πόσο διάστημα; Με ποιους θέλεις να  τον πετύχεις και σε ποιο περιβάλλον;

Βήμα #6 Είσαι έτοιμος να πάρεις την ευθύνη του εαυτού σου; Μπορείς να ξεκινήσεις και να διατηρήσεις τον στόχο εσύ; Για ποιον το κάνεις; Για σένα ή για να ικανοποιήσεις κάποιον άλλο; 

Βήμα #7 Βεβαιώσου ότι έχεις όλους τους πόρους για να τον πετύχεις. Συναισθηματικούς, οικονομικούς, τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεσαι όπως επίσης και τις γνώσεις που απαιτούνται!

Βήμα #8 Δώσε  ανατροφοδότηση-  feedback στον εαυτό σου από την όλη διαδικασία. Με ποιον τρόπο θαν παρακολουθείς την πρόοδο σου; Τι έχει πάει καλά μέχρι τώρα; Τι μπορεί να πάει καλύτερα από εδώ και πέρα;

Και μια ανάσα πριν το τέλος.. στο #9 βήμα ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση!! Ποιο ακριβώς είναι το πρώτο βήμα που θα κάνεις; Και πότε θα το κάνεις; Απαντώντας στις 2 αυτές ερωτήσεις δεσμεύεσαι στον τρόπο και τον χρόνο που θα ξεκινήσεις, έχοντας ήδη στήσει λεπτομερώς όλη τη διαδικασία μέχρι το τέλος!

Βήμα #10 … Το πιο δύσκολο βήμα για τους περισσότερους αλλά ταυτόχρονα το πιο σημαντικό μετά το βήμα #9… Celebrate!! Αποφάσισε τι θα κάνεις για να γιορτάσεις την επιτυχία σου! Τι είναι αυτό που λαχταράς; Κάτι που δεν το συνηθίζεις στην καθημερινότητα σου! Κάτι που αγαπάς και που σε κάνει να νιώθεις ευτυχισμένο! Ξέρεις τι είναι, έτσι δεν είναι;

Ιδού λοιπόν!

Είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις, να διατηρήσεις και να πετύχεις τον στόχο σου από σήμερα κιόλας, εκμεταλλευόμενος και τις 20 αυτές επιπλέον μέρες μέχρι την πρωτοχρονιά!

Πόσο διαφορετικά θα νιώθεις όταν ο καινούριος χρόνος σε βρει ανανεωμένο, σίγουρο και ικανοποιημένο με τον εαυτό σου;

Έχεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι και να φτάσεις στον τελικό σου στόχο και σίγουρα έχεις και αυτό το βήμα #10 να σε περιμένει!

 Let’s do it!!

Κατερίνα Πρωτογεράκη

Χημικός | NLP Wellbeing Coach

Φαρμακευτική και Βιολογική Χημεία MSc 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διάβασε επίσης

Του κόσμου το στενό γιοφύρι, θα το περάσουμε μαζί

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να μη μας συνηθίσουμε

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ