07 Ιουλίου 2020

Ακμή: Διατροφή & Συμπληρώματα διατροφής

Η ακμή είναι μια συχνή δερματολογική νόσος που παρόλο που εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους συχνά εντοπίζεται και στους ενήλικες, προσβάλοντας εξίσου και τα δύο φύλα. Η πάθηση αυτή δημιουργείται από φλεγμονή στους πόρους της επιδερμίδας καθώς η λιπαρότητα του δέρματος μαζί με τα νεκρά δερματικά κύτταρα φράζουν τους πόρους και προκαλούν στο δέρμα την εμφάνιση μικρών στιγμάτων, τα γνωστά σε όλους μας σπυράκια.

Ο συνηθέστερος λόγος εμφάνισης της ακμής είναι οι ορμονικές διαταραχές, αλλά υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι στους οποίους οφείλεται η εμφάνιση της όπως είναι το στρες, τα καλλυντικά, οι ρύποι, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, η διατροφή κ.α.

Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι οι οποίοι θα αναρωτηθούν πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της ακμής! Ας το εξετάσουμε λοιπόν εκτενέστερα.

Η υπέρμετρη κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συμβάλλουν στην έκκριση ορμονικών διαβιβαστών (π.χ. ινσουλίνη), οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε υπερπαραγωγή σμήγματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την λιπαρότητα του δέρματος και εν συνεχεία την εκδήλωση ακμής.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια επικρατή η γνώμη οτι η υγεία του δέρματος έχει άμεση σχέση με την μικρόχλωρίδα του εντέρου. Έρευνες λοιπόν έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και οδηγούν σε αντιδράσεις του σώματος που εκδηλώνονται με την εμφάνιση ακμής.

Οι τροφές που πυροδοτούν την εμφάνιση της ακμής είναι κυρίως τροφές με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και τα πολύ λιπαρά φαγητά. Ορισμένες από αυτές τις τροφές είναι οι εξής: το λευκό ψωμί-ρύζι και ζυμαρικά, τα γλυκά, η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα, τα τηγανιτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κ.α.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν και τροφές που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ακμής όπως είναι τα ψάρια, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα χόρτα, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα παράγωγα προϊόντα της και τα προϊόντα ολικής.

Σε συνδυασμό βέβαια με την σωστή διατροφή είναι απαραίτητη και η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, βιταμινών και μετάλλων για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη της ακμής. Πιο συγκεκριμένα ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στα εξής:

  • Βιταμίνη Α: ενισχύει τον ιστό του δέρματος και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Βιταμίνη Ε: προλαμβάνει τις βλάβες των κυττάρων.
  • Βιταμίνη C: έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, υποστηρίζει την ανάπτυξη των ιστών και εμποδίζει την εμφάνιση ελεύθερων ριζών.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: συμβάλλουν στην συνολική υγεία όλου του δέρματος του σώματος.
  • Ψευδάργυρος: συμμετέχει στην επισκευή των ιστών και αποτρέπει τις ουλές.
  • Σελήνιο: έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Χρώμιο: βοηθά στη προστασία του δέρματος τα βακτήρια.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: βελτιώνουν την κυτταρική λειτουργεία και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της βακτηριακής λοίμωξης.
  • Αντιοξειδωτικά σκευάσματα: συμβάλλουν στη μείωση της εμφάνισης βλαβών που μπορούν να προκληθούν από το οξειδωτικό στρες και την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διαχείριση stress, αναγνώριση συναισθήμάτων), με πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας καθώς και με την λήψη του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής και βιταμινών μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα και να απαλλαγούμε από την ακμή και τα “ενοχλητικά” σπυράκια της!!

Η χορήγησή των συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη δίαιτα και δεν προορίζονται για πορόληψη αγωγή η θεραπεία νόσου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Διάβασε επίσης

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς να γυρίσω από τις διακοπές “σκασμένος”;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιατί κολλάει η ζυγαριά;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ